Digitaliseringen av skolan går inte på en studiedag. Fredrik Johansson (avsnitt 82)

Play

“Många har blivit lite brända av . Nästan alltid handlar det om att man köpt in stora system och försökt göra övergripande förändringar direkt, istället för i etapper.” Vi intervjuar , som brinner för skolans digitalisering. Han är i datavetenskap och teknik och har genomfört flera digitaliseringsprojekt i Ronnebys kommun.

är väldigt förtjust i studiedagar, men det räcker inte att äta en halv fralla och lyssna på en programmerare. Det krävs kollegialt lärande i vardagen.” är en sådan form, där mellan 7 och 17 år och lärare efter skoltid får labba med ny teknik. Eleverna förstår ofta mer än vad lärarna tror. Make – Learn – Share är ett annat, där eleverna byggde robotar av skräp och sedan åkte ut i grundskolan och visade barnen möjligheterna. Tjej-hack är ytterligare ett initiativ där digitaliseringen avdramtiseras och elever lär varandra. Likaså när används i undervisningen: det stora värdet är just att lära själv och att lära andra.

Skolan rör sig som en supertanker, den svänger långsamt. Men den rör sig! Det som krävs är en förändrad syn på hur läraren och eleverna lär sig; att man måste gå utanför sin comfort zone. Programmering, förståelse för digitala verktyg och den värld vi lever i. Det går inte att låta digitaliseringen ske i samhället utan att skolorna hänger med. Nya lärare måste kunna de nya verktygen. Det gäller även klassiska ämnen som slöjd och bild – att kunna skapa digitalt. “Låt eleverna engagera sig i projekten och i skolans utveckling, vi gör resan tillsammans!”

Play

Fredrik Johansson, Jonas Jaani (21:38)

PRENUMERERA – podcast Effekten
iPhoneAndroide-post

Digitalisering av skolan
Fredrik Johansson

Twitter: @fabelmakaren
fabelmakaren.se
Youtubekanal
Ronneby Coderdojo:  (finns en del användbara resurser om man vill koda med sitt barn/elev)
Debattartikel om os och esport i DN
Filmad intervju med Linda Manilla och Fredrik