Allt och alla tävlar om din tid och din uppmärksamhet. Oavsett om det är reklam, barn, YouTube, bilkörning eller disken. Tid kommer fortsätta vara en bristvara. Kan ljud och IoT lösa denna brist?
Tänk ditt IoT i ett ”nirvana-läge”. Vilken interaktion har du då med sakerna i hemmet? När rullgardiner åker upp och ner, kylskåpet vet vad du ska handla, högtalarna spelar den musik du vill, robotdammsugaren sätter igång automatiskt när du går från hemmet, termostaten reglerar automatiskt temperaturen, hunden rastas av roboten Alex, blommorna vattnar sig själva och soffan ställer om sig till ditt personliga slappläge när du sätter dig ner.
Har vi då en fjärrkontroll till allt. Nej usch.. det är ju 90-tal. Vi har appar. Nej.. men jag vill inte ha en app till. Det tar för lång tid att klicka runt. Brist på tid (eller känslan av brist på tid) skapar nya möjligheter för rösten och ljud att ta plats i vardagen. Vi ser redan nu IoT-prylar som Amazon Alexa, Google Home och Apple HomePod. Gemensamt för dessa är att man pratar med dem och de svarar med att utföra ett kommando eller informera dig om det du undrar.
Det är här ljudet kommer in. Ditt röstkommando, dina radionyheter, poddar och telefonsamtal kommer att leva parallellt med luften du andas. Ljud gör att saker i hemmet kan utföra uppgifter och det låter dig att lyssna på ljudmaterial. Allt medan du gör annat. Mer tid skapas.
Ljud är framtiden. Så hör sen.
Vi pratar bland annat om ljud i avsnitt 47 av podcasten Effekten
IoT och säkerhet i avsnitt 45:
PRENUMERERA – podcast Effekten
iPhone, Android, e-post