Play
Play

En klassisk gruppdiskussion med Essy Dahlin, Jan Bidner, Micke Norbäck och Jonas Jaani:

Hur har vårt arbete påverkats av pandemin – är vi digitaliserade nu? Vi har vant oss vid att arbeta hemifrån via digitala kanaler. Digitala workshops, digitala möten, digital utbildning – det mesta har fungerat oväntat bra, men det har krävt mer förberedelser, mer detaljplanering – och saknas kryptering, VPN, informationsklassning och liknande så står arbetet helt stilla.

OM AVSNITTET

Målgrupp: alla, kontorsfolk, it-folk, företag, myndigheter, näringsliv, lärare, studenter

Lär dig: digitala möten, , postpandemin, efter , framtidens företag

Hur hanterar arbetsgivaren hemifrånarbetet? Nu går det inte längre att mäta effektiviteten i närvaro, utan man tvingas mäta den i process och resultat. Regelbundna avstämningar hjälper alla att känna delaktighet och kontroll, oavsett om man är chef eller medarbetare.

Kontoret i sig har fått minskad funktion – är det bara den sociala funktionen så är framtidens kontor en vuxen lekplats, sen går man hem och jobbar! 

Vad blir bestående efter pandemin?

  • Minskat jobbresande, inga onödiga konferenser och möten på plats. Däremot är minnet kort och längtan efter upplevelser stor, så efter isolering och hemmarenovering kommer nöjesresandet att komma igång. 
  • I krisen blir vi mer ödmjuka till livet och arbetslivet, samtidigt som det tvingar oss att innovera, gör oss “digital first”. Hittar nya sätt att samarbeta, nya allianser, nya sätt att bli lönsamma. 
  • Ökad medvetenhet om virusspridning. Enklare att arbeta hemifrån så fort infektionen är på gång. Du bör vara hemma!
  • En del är effektivare på andra platser än kontoret. Arbetsgivaren måste bli flexiblare för att attrahera rätt kompetenser på en större marknad.
  • Ledarskapet utvecklas snabbare. En traditionell administrativ chef får stå tillbaka för den empatiska ledaren i krisen, som förebild och den som stöttar medarbetarna genom krisen.
  • En närmare kontakt med släktingar, med far- och morföräldrar på zoom och teams på högtider och i vardagen.
  • Vi ser fördelarna med landsbygd jämfört med folktäta städer och introverta klarar situationen bättre än extroverta.

Slutligen, den enskilt viktigaste faktorn är digitala möten. Jan ger oss de bästa erfarenheterna kring hur du gör. Lyssna för listan! 

Essy Dahlin, Jan Bidner, Micke Norbäck, Jonas Jaani

Videoavsnitt:https://youtu.be/bdPas50k7jY

Alla avsnitt av digitaliseringens podcast Effekten på Spotify:

https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm