Vad är digitalisering?

Att gå från analogt till digitalt. Vad innebär det egentligen och vilka fördelar, möjligheter och förändringar innebär det för företaget, organisationen och mig själv?

Digitalisering är ett brett ämne och innebär att vi alla går igenom en förändring och transformation. Att vi gör en digital transformation är något som gäller allt och alla. Samhället, tankar, affärsidé och framtiden påverkas av den förändring ny teknik kan göra.

Förändring

Samtidigt måste vi alla vara med på förändringen. Om användningen och kraven på adaption brister i vår transformation så kommer många digitaliseringsprojekt att misslyckas.

I vårt letande över att hitta den perfekta förklaringen på vad digitalisering är upptäcker man ganska snart hungern efter exempel. Man vill veta vad andra har gjort så att man kan ”kopiera en lösning”. Som du säkert förstår är det inte så enkelt. Men vi kan bryta ner det i olika områden som man kan titta närmare på.

I boken ”Att leda Digital Transformation” (Joakim Jansson, Marie Andervin 2016 ISBN 978-91-7557-862-0) så skriver man om företagets nio digitala motorer som behövs för att möjliggöra digitalisering.

  1. Värderingar, Vision & Mission
  2. Strategiarbete
  3. Organisation
  4. Processer
  5. Infrastruktur
  6. Data & Analys
  7. Erbjudande & Intäktsmodell
  8. Kontaktytor
  9. Relationer
Jonas Jaani förklarar hur man lyckas med digitalisering tillsammans med experter.


TEMA: Lyckas med digitalisering – nu och i framtiden. Jonas Jaani (#135)
Vi tar de bästa från tidigare avsnitt där vi har pratat om digitaliseringen. Det blir ett intressant avsnitt som tar dig på en resa från vad det handlar om, hur du skapar förändring i vardagen och hur du lyckas med framtiden. Ett avsnitt med flera exempel och experter från podcasten Effekten

Det handlar inte bara om teknik. Alla områden ska vara möjliggörare för att skapa en resa som är fördelaktig och kan skapa en hävstång för verksamheten. Sammanfattningsvis så handlar det om att fortfarande jobba med människor/kultur och processer men öka kunskap och minska avståndet/ förhållandet till teknik och data.

Genom att arbeta vidare med att skapa en arbetsmiljö som bygger på nyfikenhet, entreprenörskap och innovation skapar man förutsättningar för att ta hjälp av vad teknik kan göra för att påskynda det vi bygger.

Ledning bör även se till att skaffa kunskap

Ge ledningen nykunskap för att förstå möjligheterna och kunna vara beställare av digitalisering. Eftersom det inte längre är en IT-fråga så skapar det utmaningar i att först sätta vad begreppet digitalisering innebär för just vår organisation.

Anders Källström


Hållbar digitalisering (#114)
Anders Källström beskriver digitaliseringen som som ett ”jättebegrepp”. Vi skapar ett nytt samhäll. Vi går från industrisamhälle till ett digitalt samhälle. Möjligheterna är så stora men samtidigt är frustration är stor över detaljer som att vi har gamla system och gamla strukturer. Polariseringen blir större och vi ser utmaningar i allt. Speciellt inom industrin där ledningen bör ta över rodret för att att förstå och kunna beställa framtidens möjligheter. Lyssna på podavsnittet:

När vi minskar avståndet till tekniken så kommer det snart att innebära att vi börjar pratar om AI.

AI

Att AI är framtiden vet vi. Dock så vet vi inte hur och ibland kan det vara en utmaning i att förstå vad man kan göra och förutspå med hjälp av data. Machine Learning och vetskapen om algoritmer kommer vara central i digitaliseringen.


AI – Artificiell intelligens (avsnitt 58)
Essy Dahlin beskriver AI. Nu är datorkraften och våra algoritmer snabbare. Vad kommer AI ta över och vem ska äga denna nya möjlighet i din organisation?

Lyssna på poddavsnittet:

I digitaliseringens podcast Effekten förklarar vi metoder, verktyg och affärsförnyelse inom digitalisering. För oss innebär det att vi skapar poddavsnitt som handlar bland annat om innovation, förändringsledning, projektledning, machine learning, automation och AI

Effekten på Apple Podcasts:

Google Podcasts:

Spotify:

https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm?si=L2CU8WHbTOq-RnIk-aBrOg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *